Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi yaptığı önemli operasyonlar ve tedavilerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Harran Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Girişimsel Radyoloji Dr. Öğr. Üyesi Veysel Kaya yaptığı açıklamada inme hastalığı, tedavisi ve sonrası ile ilgili bilgi verdi.
İnmenin acil bir durum olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Veysel Kaya, İnme olayının beyni besleyen damarların beyne kan götürmesinin çeşitli nedenlerle engellenmesiyle gerçekleştiğini dile getirerek şunları kaydetti: “En sık nedenleri kalpte ritim bozukluğu ve ritim bozukluğu bulunan hastaların ilaçlarını düzgün kullanmaması, şah damarlarında gelişen darlıklara bağlı olarak, daha genç hastalarda çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen damarda yırtılma (diseksiyon), kontrolsüz tansiyon şeker hastalığı sayılabilir.
İnme inen bir hastanın kendilerine acil olarak intikal ettirildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Veysel Kaya, 84 yaşındaki hastanın gece geç saatlerde dış merkezden sol tarafında kol ve bacakta tutamama kuvvet kaybı bilinç bulanıklığı şikayetleri ile kendilerine getirildiğini ifade ederek şunları kaydetti:
“Hastayı kabul edip acil olarak anjiyosunu yaptım. Hastada beyin sağ kesimini besleyen ana damar tıkalı idi. Acil olarak hastamızın kapalı damarını açtık ve hasta yaklaşık 5 gün süren yoğun bakım ve servis sürecinden sonra felç ve yatağa bağımlı olmaktan kurtulup sıkıntısız bir şekilde çok şükür taburcu oldu” diyerek bu tedaviyi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
İnme geçiren hastalarda genelde kol veya bacakta kuvvet kaybı bilinç bulanıklığı konuşma ve yürümede bozulma, gözlerin bir tarafa kayması, genel durum bozukluğu, görme kaybı ve denge problemlerinin sık rastlanan ilk bulgular olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Veysel Kaya, inme geçiren hastalarda en önemli şeyin erken müdahale olduğunu söyleyerek şunlara değindi:
“Erken müdahale içinde inmenin erken fark edilmesi ve hastaneye en kısa sürede ulaştırılması inmeye müdahalenin ilk ve en önemli basamağını oluşturmaktadır. İnme hastalarına ilk 6 saat içinde bazı durumlarda ilk 8 saat gibi durumlarda da anjiyo ile damarın açılması işlemi yapılmakla birlikte zaman uzadıkça işlemin hastaya olan faydası azalmaktadır.
Bundan dolayı inme tedavisinde hasta yakınından hastaya müdahale eden hekime kadarki hastaya dokunan herkese büyük görevler düşmektedir çünkü inme tedavisi zamana karşı yarıştır.”
Dr. Veysel kaya Şanlıurfa’da inme hastalarına, şah damarında darlığı bulunan hastalara, beyin kanaması geçiren hastalara müdahale eden tek merkeziz. Bu anlamda desteklerinden ötürü Harran Üniversitesi üst yöneticilerine ve emeği geçenlere teşekkür ederim"
Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç Dr Ahmet Güzelçiçek "Bölgede birçok merkezde yapılamayan operasyonlar, hastanemizde gerçekleştiriliyor. Üniversite hastanemiz Şanlıurfa’daki hastalara umut olduğu gibi bölgedeki hastalara da umut olmaya devam ediyor" diye konuştu