Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Kategori : SAĞLIK
Haberin Tarihi :   12 Ocak 2013 - 17:23

Her gün 3 bin 800 kişi veremden ölüyor

Büyüt
Küçült
Her gün 3 bin 800 kişi veremden
Sağlıkta dönüşüm döneminde verem savaşı dispanserlerinin görevlerini sürdürmesi bu bakımdan önemlidir. 2010 yılında toplam 16 bin 551 verem hastası verem savaşı dispanserlerine kayıtlıdır. Verem savaşı dispanser çalışanlarının işlerinin sürekli olması, hastaların bu konuyu bilen kişilerce takibini sağlayacaktır dedi.

Verem Savaşı, Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan Türk Toraks Derneği, Türkiyede her yıl Ocak ayının ilk pazarı ile başlayan haftanın bu yıl 66ncısının gerçekleştirildiğini, etkinlikler çerçevesinde yazılı ve görsel medyada, okullarda, halk eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde ve sağlık kurumlarında eğitimler verildiğini kaydetti. Verem hastalığına Mycobacterium tuberculosis adlı bir mikrop neden olduğunun belirtildiği açıklamada, hastalığın belirtilerine ilişkin ilişkin bilgi verildi. Belirtileri dikkate almayan hastada kan tükürmenin başlaması durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, tanının gecikmemesi için başta öksürük olmak üzere burada sayılan yakınmaları olan kişilerin en kısa sürede verem savaşı dispanseri ya da bir göğüs uzmanına başvurmaları önerildi. Bugün kullanılan ilaçlarla verem hastalığının yüzde yüze yakın tedavi edildiğinin kaydedildiği açıklamada, veremin tedavi edilebilen bir hastalık ve tanısının kolay olmasına karşın dünyada 12 milyon verem hastasının bulunduğuna dikkat çekildi. Her yıl 8 milyondan fazla kişinin verem hastalığına yakalandığına işaret edilen açıklamada, yaklaşık 3 milyon hastaya tanının bile konulamadığı ifade edildi. Her yıl yaklaşık 1,4 milyon insanın verem hastalığı nedeniyle öldüğünün vurgulandığı açıklamada, Bu, bir günde 3 bin 800 kişinin veremden öldüğünü göstermektedir. Afrika, verem hastalığının insanları en çok etkilediği kıtadır. AIDS hastalığı ile birlikte tüberküloz ölümcül bir birliktelik oluşturmaktadır. Bu kıtada, yoksulluk, sağlık insan gücünün azlığı, sağlık alt yapısının eksikliği gibi birçok unsur durumu daha da vahim hale getirmektedir denildi.

-İLAÇ EKSİKLİĞİ VEREM SAVAŞINDA KABUL EDİLEMEZ BİR PROBLEM-

Asya kıtasında ise başta Hindistan olmak üzere, verem hastalığının en çok görüldüğü ülkelerin bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

Türkiyenin yüzyıllık bir verem savaşı geçmişi vardır. Son 15 yıldaki çalışmalar ve bunların istatistiklere yansıması Türkiyede daha iyi bir verem savaşı yürütüldüğünü göstermektedir. Sağlıkta dönüşüm döneminde verem savaşı dispanserlerinin görevlerini sürdürmesi bu bakımdan önemlidir. Son yıllarda Türkiyede kayıtlı verem hastalarının sayıları düşmektedir. 2006 yılında toplam 20 bin 526 verem hastası var iken, 2010 yılında toplam 16 bin 551 verem hastası verem savaşı dispanserlerine kayıtlıdır. Türkiyede ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) hastaları 1990 yılından beri düzenli olarak tedavi edilmektedir. Son yıllarda görülen az sayıdaki yaygın ilaç dirençli tüberküloz (YİD-TB) olguları da tedavi edilmektedir. Verem savaşı dispanser çalışanlarının işlerinin sürekli olması, hastaların bu konuyu bilen kişilerce takibini sağlayacaktır. Merkezi ilaç alımı ve düzenli ikmal büyük önem taşımaktadır. İlaç eksikliği olması, verem savaşı açısından kabul edilemez bir problem oluşturabilir. Akciğer sağlığı, Türk Toraks Derneğinin geliştirmeye çalıştığı bir alandır.

ANKA
 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Son Yorumlar
Jocelyne peiffer
PLEASE HELP street cats
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı | https://www.dobradobrahaber.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024