Van Valiliği’nin 30 Haziran ve 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenleyeceği ‘Van’ın Geleceği Çalıştayı’yla ilgili oluşturduğu katılımcı kuruluş ve kişi listesi tepki çekti. Van’ın geleceğinin konuşulacağı söz konusu çalıştaya AKP ve MHP, iktidara yakınlığıyla bilinen Memur-Sen ve STK’lar dahil edilirken, diğer muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları kapsam dışı bırakıldı.
TANAL, AYRIMCILIĞIN GEREKÇESİNİ SOYLU’YA SORDU
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Tanal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Van’ın Geleceği Çalıştayı’na katılacak kurum ve kuruluş temsilcilerinin hangi kriterler esas alınarak belirlendiğini sordu.
Tanal devamında, “Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzere muhalefet partisi temsilcilerinin Van’ın Geleceği konulu çalıştaya çağrılmamasının gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.
“AKP ve MHP’nin temsilcileri davet edilirken diğer muhalif siyasi partilerin temsilcilerinin çağrılmaması ayrımcılık ve kayırmacılık değil midir?” diye soran Tanal, Söz konusu Çalıştay’a muhalefet partisi temsilcilerinin çağrılmamasının demokratik ilkelere, katılımcılık, eşitlik ve ölçülülük ilkesine aykırı olup olmadığını sordu.
AKP VE MHP’NİN PROPAGANDASINA…
Van’ın Geleceği Çalıştayı’na yalnızca AKP ve MHP’nin temsilcilerinin çağrılmasının kibirlilik anlamına gelip gelmediğini soran Tanal, “Van’ın her yönüyle konuşulması gereken bilimsel toplantı, AKP ve MHP’nin propagandasına dönüştürülmüş olmuyor?” diye sordu.
Van’ın Geleceği Çalıştayı masraflarının hangi kamu kurumu tarafından karşılandığını soran Tanal, devamında “AKP ve MHP’nin propagandasına dönüştürülen söz konusu Çalıştayın masraflarının kamu kurumlarından karşılanmasının gerekçesi nedir? Propaganda amaçlı yapılan toplantının masraflarının da AKP ve MHP tarafından karşılanması gerekmez mi?” sorularını yöneltti.
TARAF TUTMA ANLAMINA GELMİYOR MU?
Kentin geleceği ve gelişimiyle ilgili olarak önemli yere sahip Van Barosu, Van Tabip Odası, Van Eczacı Odası, Van Mimarlar Odası gibi meslek kuruluşlarının temsilcilerinin Van’ın Geleceği Çalıştayı’na çağrılmamasının gerekçesi hakkında da bilgi talep eden Tanal, şu soruları yöneltti: “Van’ın her yönüyle konuşulması gereken Çalıştay’a kentin bütünü için, birliği için, sorunların çözümlenebilmesi için farklı kuruluşların fikrinin sorulmaması demokratik mi?
Van’ın Geleceği Çalıştayı’na davet edilen sivil toplum kuruluşları hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Kentin genelinde birçok sivil toplum kuruluşunun davet edilmemesinin gerekçesi nedir? İşbu durum taraf tutma anlamına gelmiyor mu?”
AYRIMCILIK İÇEREN LİSTE…
CHP’li vekil Mahmut Tanal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ayrımcılık içeren, Devlet Memurları Kanunu’nun 7. maddesinde düzenlenen tarafsızlık ve devlete bağlılık ilkesinin ihlal edildiği Van’ın Geleceği Çalıştayı katılımcı listesini hazırlayanlar hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı sorusunu da yöneltti.