UZMAN HEKİM AÇIĞINI ÇÖZMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?
Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Aydınlık, “Şanlıurfa’da uzman hekim eksikliği kangrene dönmüş durumda, çözmek için neyi bekliyorlar anlamış değilim. Bu konuda en son Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne 2019 yılında bir yazı yazmıştık ve yapılan tespit çalışması sonuçlarını defalarca Bakanlıkla paylaştık. Bu yazının üzerinden 2 yıl geçti, uzman hekim eksikliği artarak devam ediyor ama ‘şöyle atanacak, şu zaman atanacak’ gibi içi dolu olmayan açıklamaların ötesine ne yazık ki geçemiyoruz” sözleriyle uzman hekim eksikliğine dikkat çekti.
TELEFONDA HASTA KUYRUĞU VAR
Hastaların MHRS üzerinden ya da 182 çağrı merkezi üzerinden randevu almakta zorlandığını dile getiren Aydınlık, “yıllarca AKP temsilcileri geriye dönük hastane kuyruklarından bahsederken kendi dönemlerinde bunun ortadan kalktığını söylediler. Şu konuda haklılar; doktor, hastane kuyrukları fiziki olarak kalktı, altını çiziyorum fiziki olarak kalktı. Çünkü geçmişte bahsedilen kuyrukların misli misli fazlası telefonda var; insanlar artık randevuyu bırakın doktoru bulamıyor, bir EMAR (MR) için aylarca sıra bekliyor. Bu mudur sağlıkta çağ atlamak? Şanlıurfalı hemşerilerim, inanın doktor eksikliğinden başka illere gidince resmen sürünüyor; ekonomik yetersizlik, beslenme, barınma gibi sıkıntılarla baş başa kalıyor. Yazıktır, günahtır” diyerek sözlerine devam etti.
İNME MERKEZİ KAPANDI, KAN MERKEZİ YOK
Beyincikte baloncuk, beyin felci, beyin damarı tıkanıklığı gibi birçok rahatsızlıkta hizmet veren İnme Merkezi’nin kapandığını hatırlatan Aydınlık, “Şanlıurfa’da sağlık neresinden tutarsanız oradan kopuyor; Sağlıktaki eksiklik insanların hayatını kaybetmesine neden oluyor. Mesela; Girişimsel Nöroloji doktorumuz 1 tane vardı ve Gaziantep’ e kaptırdık. O gidince de 6 saat içerisinde teşhis ve müdahale ile hayata tutunabilen ve eskisi gibi hayatlarına devam edebilen hastalarımız artık çaresizlikle baş başa kaldı.
Bildiğim kadarıyla Kan Merkezi’de 8-9 yıldır yok Şanlıurfa’da, gerçekten durumumuz hiç iç açıcı değil” diyerek yöneticilere tepki gösterdi.
SURİYE’YE DOKTOR GÖNDERİYORUZ
“Şanlıurfa’da çektiğimiz çile yetmezmiş gibi sınır ötesine doktor gönderiyoruz; kaç kişi gidiyor, ne kadar kalıyor, branşları nedir bilmiyoruz ama maalesef bu durumlara alıştık çünkü AKP iktidarının politikası bu. Hatırlarsanız kendi vatandaşımıza 5 tane maske dağıtamayan AKP, başka ülkelere uçak dolusu maske gönderiyordu. Allah akıl, fikir versin…
Acillerde yaşanan yoğunluk artık haberlere konu oluyor; doktorlar yetişemiyor, acil servisteki yataklar hastalara yetmiyor.
Çocuk metabolizma, çocuk hematoloji, çocuk onkoloji, çocuk gastroenteroloji, plastik cerrahi, göğüs cerrahi gibi alanlar da ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
MÜJDELERİN DETAYI NE?
22 Aralık tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Şanlıurfa’ya yapmış olduğu ziyarete değinen Aydınlık, “Sayın Bakan geçtiğimiz hafta Urfa’daydı, maşallah karşılamak için sıraya giren girene, keşke sorunları çözmek içinde böyle sıraya girseler ama maalesef.
Sayın Bakan Şanlıurfa’ya 60 hekim, 560 sağlık personeli, mevcut hastanelere ilave yeni yataklar, çocuk hastanesi yapılması, şehir hastanesi gibi birçok konuda vaatte bulundu. Biz de bu yazılı soru önergemizle bu açıklamaların tüm detaylarını istedik, eksikliklerimizi bir kez daha kendisine aktardık. Urfalı tüm hemşerilerim adına da hepsinin takipçisi olmaya, sormaya, sorgulamaya devam edeceğim. Şanlıurfa hak ettiği değeri illaki alacak” diyerek sözlerini noktaladı.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 30.12.2021
Aziz AYDINLIK
Şanlıurfa Milletvekili
Şanlıurfa’da ne yazık ki sağlık hizmetlerinin yetersiz olması ciddi sıkıntılar yaratmaya devam ediyor. Özellikle uzman hekim konusunda yaşanan sıkıntı, hastaların başka illere sevkine neden olmakla birlikte ekonomik açıdan, barınma ve beslenme açısından da yeni problemler doğuruyor. 2020 verilerine göre 2 milyon 200 bine yaklaşan kendi nüfusu ve Göç İdaresi’nin 2021 verileriyle 500 bine yaklaşan geçici koruma altında bulunan Suriyeli nüfusuyla kentimiz sağlık hizmetlerine erişim noktasında zorluk yaşamaktadır. Atılacak her bir adım, atanacak her bir doktor ve sağlık personeli Şanlıurfa’mız için büyük önem arz etmektedir.
Bu bağlamda;
1) Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Şanlıurfa’da eksikliği hissedilen sağlık hizmetleri konusunda herhangi bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapıldı ise detayları nelerdir?
2) Şanlıurfa’daki uzman doktor ve sağlık personeli eksikliği hususunda herhangi bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapıldı ise detayları nelerdir?
3) Son 4 yılda Şanlıurfa’dan çevre illere kaç hasta sevk edilmiştir?
4) Şanlıurfa’da bulunan sağlık merkezleri ve hastaneler için 2021 dahil son 4 yılda 182 çağrı merkezine kaç çağrı gelmiş ve gelen çağrıların kaçına randevu verilebilmiştir? Yıl yıl istatistikleri nelerdir?
5) Şanlıurfa’da kan merkezi açılması yönünde bir planlama var mıdır? Varsa takvimi konusunda detayları nelerdir?
6) Şanlıurfa’da son doktorun da Gaziantep Üniversitesi’ne gitmesiyle Girişimsel Nöroloji doktoru eksikliği ne zaman giderilecektir?
7) Doktor bulunmaması nedeniyle kapanan İnme Merkezi’nin tekrar faaliyete geçmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?
8) Şanlıurfa’nın neredeyse tüm hastanelerinde yaşanan acil servis yoğunluğunun önüne geçilmesi yönünde bir planınız var mıdır?
9) Acil servislerde yaşanan yoğunluğun sebepleri yönünde bir tespit çalışmanız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?
10) Performans sistemi ve Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığı yönünde doktorlarımızdan şikayetler almaktayız. Bu konuda bir tespitiniz var mıdır, revize etmeyi düşünüyor musunuz?
11) Acil servislerde yaşanan yoğunluğun ve performans sisteminin sağlıkta şiddete yol açtığını düşünüyor musunuz?
12) Son 4 yılda Şanlıurfa’dan Suriye’ye görevlendirme sebebiyle kaç kez ve ne kadar süreyle doktor gönderilmiştir? Giden doktorların branşları nelerdir?
Geçtiğimiz hafta; 22 Aralık’ta Şanlıurfa’ya yapmış olduğunuz ziyarette yaptığınız açıklamalarda Şanlıurfa’ya yönelik atılacak adımlar olduğunu belirtmiştiniz.
Bu bağlamda;
13) Müjde olarak paylaştığınız 60 hekim atamasının detayları nelerdir?
14) Atanacak doktorların uzmanlık alanları nelerdir?
15) Eksikliği nedeniyle Şanlıurfalı hemşerilerimin çevre illere, Ankara’ya, İstanbul’a ya da İzmir’e gitmek zorunda kaldığı “plastik cerrahi, göğüs cerrahisi gastroenteroloji, hematoloji, çocuk metabolizma, çocuk onkoloji, çocuk gastroenteroloji, çocuk endokrinoloji, çocuk hematoloji” gibi alanlarda atama söz konusu olacak mıdır?
16) Atanacağını duyurduğunuz 560 sağlık personelinin atama programına dair detaylar nelerdir? 560 sağlık personeli hangi alanlarda görev alacaktır?
17) Haliliye İlçemizde çocuk hastanesi yapmayı planladığınızı açıklamıştınız, detayları ve takvimi nedir?