Türkiye’de akaryakıt zamları durdurulamıyor! Motorin ve benzinin litre fiyatı 20 TL’ye dayanırken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, çiftçinin ve toplu taşıma esnafının kullandığı akaryakıtta katma değer vergisinin sıfırlanması, vatandaşın hususi araçlarında ise akaryakıt KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi amacıyla 3 ayrı kanun teklifi hazırlayarak, TBMM Başkanlığı’na sundu.
ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI AKARYAKITTA KDV SIFIRLANSIN
Tanal’ın traktörünün deposuna mazot dolduramayan ve tarlasını süremeyecek duruma gelen çiftçinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, tarımın stratejik sektörler arasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekildi. Artan girdi maliyetlerinden dolayı büyük sıkıntı çeken çiftçilerin akaryakıta yapılan zamlar yüzünden traktörünü çalıştıramayacak hale geldiğinin altının çizildiği gerekçede, Anayasa’nın 44 ve Anayasa’nın 45 maddeleri gereğince çiftçinin korunmasının ve desteklenmesinin anayasal güvence altına alındığına vurgu yapıldı.
Gerekçede, her ne kadar Tarım Kanunu’nun 21. maddesinin “Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” şeklinde düzenlense de tarımsal desteklerin çiftçiler için yetersiz kaldığı, çiftçinin girdilerdeki fahiş zamları karşılayamadığı belirtildi.
Teklifin gerekçesinde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin kullanmış oldukları akaryakıta uygulanan KDV oranının Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında söz konusu vergiden istisna tutulan hallerden sayılması gerektiği ifade edildi. Bu şekilde KDV oranının sıfırlanmasıyla çiftçinin tarımsal üretimden uzaklaşmamasının, desteklenmesinin sağlanmasının, sosyal devlet ilkesinin yerine getirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
TOPLU TAŞIMACILIK İÇİN AKARYAKIT KDV’Sİ SIFIRLANSIN
CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın toplu taşımacılık işiyle uğraşan esnafın mağduriyetinin giderilmesi maksadıyla Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde ise “Karayoluyla şehir içi ya da şehirlerarası toplu taşıma faaliyetinde bulunanların kullandıkları akaryakıtın KDV’sinin sıfırlanması” gerektiği belirtildi.
Söz konusu teklifin gerekçesinde, Covid-19 kısıtlamalarının devam ettiği günlerde büyük sıkıntı yaşayan, borcun altına giren okul servisçisi, dolmuşçu, taksici, halk otobüsü esnafının mağduriyetinin, koronavirüs tedbirlerinin kaldırılması sonrasındaki süreçte de devam ettiği hatırlatıldı. Akaryakıta üst üste gelen zamlar ile birlikte araç bakım, onarım, lastik, sigorta, araç muayene ücretleri vb. gibi gider kalemlerinin karşılanamaz hale geldiği vurgulandı.
Gerekçede, toplu taşımacılık sektöründeki esnafın korunmasının, destek çıkılmasının Devletin görev olduğu ifade edildi. Madde gerekçesinde ise şehir içi ve şehirlerarası karayolu taşımacılığı yapan vatandaşlarımızın kullanmış olduğu akaryakıta uygulanan KDV oranının, Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında söz konusu vergiden istisna tutulan hallerden sayılması sağlanarak, toplu taşımacılık sektöründeki esnafımızın desteklenmesi ve toplu ulaşımın aksamamasının amaçlandığı belirtildi.
HUSUSİ ARAÇ YAKITINDA KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın hazırladığı bir diğer kanun teklifinde de vatandaşların kullanmış oldukları hususi araçların akaryakıtının KDV’sinin yüzde 1’de indirilmesi gerektiği dile getirildi.
Teklifin gerekçesinde, günümüzde vatandaşın hususi araç kullanımının zorunlu ihtiyaç haline geldiğine işaret edildi. Özellikle Covid-19 salgını döneminde alınan tedbirler kapsamında toplu ulaşım ve taşımacılığın azaltılmasının, mesafe kuralları gereğince toplu taşıma araçlarında taşınan yolcu sayısının sınırlandırılmasının, şehir içi ya da şehirlerarası ulaşımda aksamalar meydana getirdiğinin belirtildiği gerekçede, hususi aracın kullanımı ve öneminin arttığı vurgulanarak, “Ancak ne yazık ki akaryakıtta yaşanan fiyat artışı vatandaşımızın belini bükmüş, akaryakıt masraflarını karşılayamaz hale getirmiştir” ifadelerine yer verildi.
Vatandaşın yaşamış olduğu ekonomik kaygıların bir nebze giderilmesi, sosyal devlet ilkesi gereğince herkese insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşam sürmesinin sağlanması maksadıyla akaryakıt fiyatlarına uygulanan KDV oranının yüzde 1 olarak belirlenmesi gerektiği dile getirildi.