Dobra Dobra Haber Gerçek Haberin Kaynağı
08.09.2024
Şanlıurfa / 17°C

13 Haziran 2024 - 17:40
HRÜ ZOOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI TOPRAK, “ÇEKİRGE İLE MÜCADELEYE ŞUAN İÇİN GEREK YOKTUR”
Son zamanlarda kent merkezinde popülasyonları artış gösteren çekirgeler ile ilgili Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Toprak tarımsal alanlarda yapılan hasat döneminden kaynaklı çekirgelerin şehir merkezindeki alanlara göç ettiğini ifade ederek bu durumun insan sağlığına bir zararı olmadığını söyledi.
HRÜ ZOOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI TOPRAK, “ÇEKİRGE İLE MÜCADELEYE ŞUAN İÇİN GEREK YOKTUR”

 

Çevresel faktörler, küresel iklim değişikliği, aşırı yağışlar ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları gibi etkenlere bağlı olarak şehir merkezinde görülmeye başlanan çekirgelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Toprak şehir merkezinde görülen çekirgelerin tarımsal alanlardaki hasat döneminden kaynaklanan bir durum olduğuna dikkati çekti.

TOPRAK, “ÇEKİRGELER MEVSİMSEL VE TARIMSAL ETKENLER NEDENİYLE ŞEHİR MERKEZİNE GÖÇ EDİYOR”

Toprak, “Çekirgelerin ortaya çıkması aslında biraz mevsimlere bağlı olmakla beraber biraz da tarımsal faaliyetlerle ilgili bir durumdur. Özellikle bu dönemlerde çekirgelerin şehir merkezlerine gelmelerinin nedeni tarımsal alanlarda yapılan hasatlardır. Çünkü genellikle çekirgeler ekim bölgelerinde bağ ve bahçelerde yaşarlar. Dolayısıyla yaşam alanlarını kaybettikleri zaman ekolojik koridorları kullanarak şehir merkezlerine doğru bir akın söz konusu olur. 10 - 15 gün daha bu çekirge popülasyonunda bir yükseliş bekliyoruz.” Dedi.

TOPRAK, “ÇEKİRGELERİN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI YOKTUR”

Çekirgelerin insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığını da sözlerine ekleyen Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Toprak,” Çekirgelerin insan sağlığı açısından hiçbir zararı yoktur tam tersine çekirgeler çok iyi bir protein kaynağıdır. Ekosistemde besin zinciri içerisinde özellikle kanatlıların besin kaynağıdır. Eğer siz çekirgeleri yok ederseniz kanatlı popülasyonlarının da besin zincirindeki ağını bozmuş olursunuz. Dolayısıyla eğer çok ciddi bir kıtlık riski yoksa çekirgelerle mücadele etmek şu an şu aşamada gerekli değildir. Çünkü ekosistemde av avcı ilişkisi ile çekirgeler çok önemli bir düzeyi belirliyor ve kanatlılar için çok önemli bir yem kaynağıdır. Bölüm olarak Urfa'daki bu popülasyon takiplerini çok iyi yapıyoruz yani sürekli örnekler alarak popülasyon yoğunluğu hangi aşamaya gidiyor diye takip ediyoruz. ilgili birimlere de bu konuda gereken bilgilendirmeler yapıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 



İsim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.