Giren çıkanın belli olmadığı yerler için söylediğimiz Dingo’nun Ahırı’nın gerçekte var olduğunu biliyor muydunuz? Peki, Dingo’nun Ahırı nerede? İşte cevabı…
Dingo’nun Ahırı nerede?
Dillere pelesenk olan ‘’Dingo’nun Ahırı’’ deyimi, 1800'lü yıllarda Taksim’de atlı tramvaylara duraklık eden Dingo adlı bir Rumun ahırından geliyor. Atlı Tramvaylar zamanında, tramvaylar 2 at ile çekilirken dik Şişhane yokuşunu çıkabilmek için Azapkapı’dan takviye at alarak yokuşu çıkabilirlermiş. Tramvay bu hali ile Taksim’e kadar gelir, burada çıkartılan atlar, günümüzde Taksim’de sular idaresi maksemi ile Fransız konsolosluğu arasında bir ahırda bir süre dinlendirilir ve tramvaya bağlanmadan boş olarak Azapkapı’ya götürülürlermiş. Taksim’deki bu ahırı Dingo işletirmiş. Başında bulunduğu ahırı meyhaneye giderken sık sık boş bırakan Dingo ahırda olmayınca atları dinlendirmek için diğer seyisler ahıra istedikleri gibi girer çıkarmış. Gün boyunca birçok seyisin ve atın girip çıkmasından dolayı da dilimize ‘’Burası Dingo’nun Ahırı mı?’’ deyimi eklenmiş.
Taksim Meydanı’ndaki Su Maksemi arkasında yer alan Dingo’nun Ahırı olarak bilinen yerde şimdilerde Taksim Nostaljik Tramvayı’nın tamirhane ve deposu bulunuyor. Fransız Kültür Merkezi’nin hemen yan sokağında yer alan ve tramvay tamirhanesi olan Dingo’nun Ahırı, tamirhanenin hemen yanında bir kafe olarak yaşatılıyor. Kafenin sahibi, kafenin adını bölgenin tarihinden esinlenerek Dingo’nun Ahırı koymuş. Günümüzde Dingo’nun Ahırı ile ilgili anlatılan pek çok hikaye vardır. Hangi hikayesi gerçektir bilinmez ama o yıllardan beri Dingo’nun Ahırı, dilimize dolanmış bir deyim olarak yaşıyor.