SON iki yıldır Çinden ithal edilen bazı ürün gruplarına getirilen anti damping vergisi ve ek vergiler, ev tekstili sektörüne nefes aldırdı. Bu önlemler, durma noktasına gelen ev tekstili sektörünü yeniden ayağa kaldırdı. Denizli, Bursa, Uşak, Kayseri gibi illerde kapanan ev tekstili fabrikaları yeniden üretime geçti. Sektör bu yıl yüzde 15 büyümeyi ve 3.3 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.
ÇİN TEHDİDİ BİTTİ
2010 yılında yürürlüğe giren Çin Halk Cumhuriyetinden gelen, suni veya sentetik liflerden yapılmış perdelik ve döşemelik mensucat ile ilgili yüzde 70.44 (azami 5 ABD doları/ kilogram) oranında anti damping vergisi uygulanma kararı bunların başında geliyor. Ayrıca 2011 yılın da bu ürünlerin dışında kalan, özellikle örme ve kadife döşemelik kumaş, yatak takımları ve bazı dokuma kumaşlar için uygulamaya konulan yüzde 20 oranındaki ek vergi de ( koruma ) sektörü rahatlatmış bulunuyor. Her iki tebliğe ilişkin hükümet ile sektörü adına görüşmeler yürüten, iki ayrı derneğin birleştirilmesi ile oluşturulan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) yönetiminin yürüttüğü girişimler, Çin tehdidini önemli ölçüde ortadan kaldırdı.
DURMA NOKTASINDAYDI
Ekonomist dergisine konuşan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkan Yardımcısı Ali Sami Aydın, önlemler alınmadan önce Türkiyede ev tekstili sektörünün durma noktasına yaklaştığını vurguluyor. Soruna hükümet ile kurulan iyi diyalog sonucunda zamanında neşter vurulmasından duydukları mutluluğu ifade ediyor. Sorunun üretim koşullarının eşitsizliğinden kaynaklandığını belirten Aydın, Türkiyedeki üretim maliyetleri ürünlerin rekabet koşullarını güçleştiriyordu. Türk firmaları; üretimini yaparken, Dünya Çalışma Örgütü ve Uluslararası Ticaret Kurallarına uygun üretim yapıyor ve devlet sübvansiyonu almıyor diyor.
TEZGAHLAR ÇALIŞIYOR
Ev tekstilinde polyesterden mamül perdelik ve döşemelik kumaş üretimi ağırlık olarak Bursa ve Çorlu civarında gerçekleşiyor. Anti damping vergisi denilen, Çin Halk Cumhuriyetinden gelen polyester mamul perdelik ve döşemelik kumaşa konan yüzde 70.44 vergi, Bursa başta olmak üzere pek çok sanayici için dönüm noktası oldu. Kapanmış olan tezgahlar tekrar çalışmaya ve yeni işçiler istihdam edilmeye başlandı. Ali Sami Aydın, Denizli başta olmak üzere Uşak, Kayseri ve diğer bazı illerimizde pamuklu dokuma yapılmakta. Başta Denizli olmak üzere, pek çok dokumacımızın işlerine dönme nedeni oldu dedi.
1.5 milyon kişiye istihdam sağlıyor
· 1000 yakın firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan ev tekstili sektörünün üretim hacmi 1213 milyar dolar civarında.
· Üretimin 8 milyar dolarını iç piyasa oluşturuyor. Sektör 2013te yüzde 15lik büyüme hedefliyor.
· Türkiyenin 2011 yılında 3 milyar dolar olan ev tekstili ihracatının 2012de yüzde 6.5 gerileyerek 2.8 milyar dolara düşdüğü gözleniyor.
· İhracatın düşmesinde en büyük etken olarak, ekonomik krizle boğuşan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde insanların harcamalarını kısması gösteriliyor.
· Sektör 2013te ise 3.3 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı amaçlıyor.
Ortalama birim fiyatı 10.70 dolar
SEKTÖRLE ilgili birim fiyat konusunda da olumlu gelişmeler söz konusu. Türkiye ihracatında ortalama kilogram fiyat 1.48 dolar iken, ev tekstili ihracatındaki ortalama birim fiyat 10.70 dolara yükseldi. Bu başarının tasarım, moda, inovasyon ve Ar-Geye yapılan yatırımlarla elde edildiğini belirten Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkayda, Almanyanın 14 dolar civarındaki birim fiyatını yakalamayı hedefliyoruz. Tekstil sektöründe kopyacılığa karşı mücadelemizi de sürdüreceğiz. Ülkeler ve kurumlararası işbirliği ile ürünlerimizin taklit edilmesinin önüne geçildiğinde birim fiyatımız buna bağlı olarak daha da yükselecek diyor.