Türkiye’de apartman dairesi tipi üniversiteler yaygınlaşırken, devlet yurtlarının yetersiz kalmasıyla öğrencilerin barınma sorunu da her geçen gün derinleşiyor. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, yeni kurulan üniversitelerin eğitim faaliyetlerine başlamasını, öğrenciye yurt imkânı sağlama şartına bağlayan bir kanun teklifi hazırladı.
Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifin yasalaşması halinde yükseköğretim kurumuna kayıtlı tüm öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla devlet ve mevcut üniversitelerin imkânlarıyla modern standartlara uygun ek yurtlar inşa edilecek.
Ayrıca yeni bir üniversitenin kurulması halinde ise ilgili üniversitenin öğrencilerinin tamamına dönük barınma hizmeti sunulması amacıyla eş zamanlı olarak modern standartlara uygun yurt inşa edilecek. Öğrencilerin tamamının barınma ihtiyacını gidermeyen yeni üniversitenin, eğitim faaliyetlerine başlamasına izin verilmeyecek.
ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU DEVLET YURDUNA YERLEŞEMİYOR
CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Türkiye’de gençlerin daha üniversiteye başlamadan karşılaştıkları en büyük sorunlarından birinin barınma sorunu olduğu belirtildi.
Gerekçede, yaşadıkları şehirlerden eğitimlerine devam edebilmek amacıyla üniversitelerin bulundukları şehirlere taşınmak, yerleşmek durumunda kalan öğrencilerin birçoğunun devlet yurtlarına yerleşemediğine dikkat çekildi.
Barınma hakkının uluslararası hukukta en temel haklardan biri olarak düzenlendiğinin, Anayasamızda da devlete herkes için elverişli konut hakkının yerine getirilmesine yönelik tedbir alma yükümlülüğünün yüklendiğinin kaydedildiği gerekçede, “Her yıl sayıları ve kontenjanları artan üniversitelerimizde eğitim gören öğrencilerimiz için devlet yurtları yetersiz kalmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlara yerleşemeyen öğrenciler, mecburen özel yurtlara ya da kiralık evlere yönelmektedir. Ancak özel yurt ve kiralık evlere de yapılan fahiş zamlarla birlikte, geliri olmayan öğrencilerimiz ve aileler ciddi bir mali yükün altında ezilmektedir. Sırf barınma sorunundan dolayı eğitimine devam etmeyi bırakan birçok öğrencimiz bulunmaktadır. Elverişli konut ve barınma hakkının ihlali eğitime erişimin engellenmesine sebep olmaktadır. Bu durum ise eğitim hakkının ihlali anlamına gelmektedir” denildi.
TAMAMINA BARINMA HİZMETİ VERİLMELİ
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. maddesinde, Yükseköğretim Kurumlarının öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamakla ilgili gerekli önlemleri alma yükümlülüğünün düzenlendiği ifade edildi.
Söz konusu kanun teklifiyle de öğrencilerin barınma sorunu yaşamaması için Yükseköğretim Kurumu’na kayıtlı öğrencilerin tamamına barınma hizmeti sağlanması amacıyla ek yurtların yapılması ve yeni bir üniversitenin kurulması halinde, söz konusu üniversiteye kaydolacak öğrenci sayısının tamamının barınma hizmetinin temin edilmesi sağlanarak, öğrencilerin uluslararası hukuk ve Anayasa ile güvence altına alınmış haklarının ihlal edilmesinin engellenmesinin amaçlandığı vurgulandı.